LED belysning - verdt å vite

LED belysning - verdt å vite

 

Det er mange begreper og mye informasjon å holde styr på når man skal sammenligne og finne riktige LED pærer. Begreper som: RA, Lumen, Kelvin, Watt og lignende. Vi kan forstå om det virker en smule forvirrende å finne ut av hva alt betyr og hva man skal se etter. Vi har derfor laget et oppslagsverk som vi håper vil gjøre det enklere for deg å bevege deg gjennom begrepsjungelen, og hjelpe deg til å kunne finne de LED pærene som dekker nettopp ditt behov.

 KJØP LED-PÆRER HERShop LED

På denne siden kan du lese mere om:
Hva er LED?

Hvilken watt skal jeg velge?
LED pærens lysutsendelse i lumen sammenlignet med glødepærens effektforbruk i watt.
Energieffektivitet
Fargegjengivelse
Fargetemperaturen: Kelvin (K)
Fargegjengivelses-index: RA/CRI
Forventet levetid
Dimbarhet
Utstrålingsvinkel
Sokkel/Fatning
Hvordan får jeg lys som tilsvarer tradisjonelt lys fra glødepærer?
Velg den rette LED pæren

 

Hva er LED?

LED står for Light Emitting Diode, noe som oversatt til norsk betyr lysdiode. Det er mange gode grunner til å anvende lysdioder til belysning. De er blant annet utrolig energieffektive, miljøvennlige, robuste og har lang levetid. 
Inntil nylig har det vært visse begrensninger ved å anvende lysdioder til alminnelige belysningsformål, bl.a. fordi lysdiodene ikke har vært tilstrekkelig energieffektive og fargegjengivelsen ikke har vært god nok. Alt dette har endret seg i løpet av de seneste årene. I dag er lysdioder 5 ganger så energieffektive som alminnelige glødepærer og fargegjengivelsen er på nivå med lysstoffrør. De LED pærene som finnes i dag kan erstatte glødepærer og halogenpærer på opp til 40 W.

LED pærer er fortsatt en lyskilde under utvikling. Det betyr at det ikke er de samme standarder og erfaringer som med de tradisjonelle pærene. Det skjer en rekke fremskritt for hvordan fabrikantene oppgir data om pærene, samt innenfor standardene på området. Men det kommer mange nye LED-leverandører, derfor skal man være oppmerksom på hva man kjøper og hvilken leverandør man velger.

 

Hvilken watt skal jeg velge?

En LED pære gir ca. 8 ganger så mye lys pr. watt som en glødepære. For å finne ut av hvor mange watt en LED pære skal ha i forhold til en glødepære kan du bruke tommelfingerreglen ”1 til 8”. Det vil si at har du en lampe som krever en 35 watt glødepære, skal du bruke en 4 watt LED pære som erstatning (35w / 8 = ca. 4 w).

 

Glødepære LED pære

20-30 watt      3-4 watt

30-40 watt      5-6 watt

40-50 watt      6-8 watt

 

 

LED pærens lysutsendelse i lumen sammenlignet med glødepærens effektforbruk i watt

Hvor mye lys en pære utsender måles i lumen (lm). De fleste LED pærer utsender ikke mye lys sammenlignet med for eksempel glødepærer. De kraftigste enkeltdiodene kan utsende omkring 50-100 lumen eller 1/7-del av lysmengden fra en glødepære og kun ca. 1/30 av lysmengden fra et lysstoffrør. LED-produsentene har derfor begynt å pakke flere dioder sammen og kan på den måten produsere pærer som kan utsende opp til 1000 lumen.

 

Her kan du se se hvor mange lumen en LED pære skal ha for å kunne erstatte en gammeldags glødepære målt i watt.

 

Glødepære effekt (Watt) Lysstrøm (Lumen)

100 Watt tilsvarer     1521 Lumen

75  Watt  tilsvarer       1055 Lumen

60 Watt   tilsvarer        806 Lumen

40 Watt   tilsvarer        470 Lumen

25 Watt   tilsvarer        249 Lumen

 

15 Watt   tilsvarer        136 Lumen


Energieffektivitet

Når man vil sammenligne forskjellige pærers effektivitet bruker man primært to parametre; hvor mye lys pæren utsender (lumen) og den energien den bruker (Watt). Effektiviteten angis i lumen/Watt (lm/W) og viser hvor effektivt pæren omdanner den brukte energien til synlig lys. De mest effektive hvite lysdiodene på markedet har en effektivitet på over 100 lm/W. Lysdioder er 5 ganger mer effektiv enn glødepærer, 3 ganger mer effektiv enn halogenpærer og på nivå med sparepærer som vanligvis har en effektivitet på 50-60 lm/W.

 

Fargegjengivelse

En av de viktigste parametrene, som alltid bør vurderes ved valg av pærer, er lysets fargekvalitet. Her er de beste lysdiodene nesten på nivå med halogen- og glødepærer, og i flere tilfeller minst like gode som lysstoffrør og sparepærer.

 


LED pærer kan fås i en rekke farger: både røde, grønne, gule, oransje, blå og flere varianter av disse fargene. Ved å blande lyset fra de røde, grønne og blå lysdiodene kan man oppnå stort sett alle tenkelige farger inkl. hvit (RGB-metoden). En annen metode for å oppnå det hvite lyset er ved å anvende en UV eller blå lysdiode med fosforbelegg inne i lysdioden. Begge typer finnes på markedet i mange forskjellige utforminger.

Men når man snakker om LED pærer, er hvitt lys ikke bare hvitt lys. Det finnes kald hvit, nøytral hvit og varm hvit. Fargekvaliteten på disse forskjellige typene hvitt lys defineres ved hjelp av to parametre, nemlig fargetemperaturen (lysfargen), som angis i Kelvin, (forkortes K) og fargegjengivelses-indekset (Ra/CRI-indeks).

 

Fargetemperaturen: Kelvin (K)

Det er som nevnt tre forskjellige kategorier av hvitt lys i LED pærer: varmt, nøytralt og kaldt.

• Den varme hvite har en fargetemperatur på mellom 2.700-3000 K

• Den nøytrale hvite på mellom 3.500-4.500 K

 

• Den kalde hvite på mellom 4.500-10.000 K

 

 

Den varme hvite inneholder litt gult lys, den kalde hvite litt blått lys, og den nøytrale er ikke farget. Den som minner mest om en alminnelig pære er den varme hvite, fordi glødepærer også utsender et litt gult lys.

 

Skal du bruke en pære til dagligdagsbruk i ditt hjem, vil vi derfor anbefale deg at gå for en pære med 2.700-3.000 K.

 

Fargegjengivelses-index: RA/CRI

En pæres fargegjengivelses-indeks har en RA-verdi mellom 0 og 100 og sier noe om hvor god pæren er til å gjengi 8 referanse farger. Dagslys har den beste fargegjengivelsen på 100, gløde- og halogenpærer har en fargegjengivelse på 99 og sparepærer og alminnelige lysstoffrør har en fargegjengivelse på litt over 80. Lysstoffrør produseres imidlertid med Ra-verdier fra 50-98 og kan derfor fås i utgaver med spesielt god fargegjengivelse som nesten er på høyde med glødepærer. Til sammenligning har de beste hvite lysdioder en Ra-verdi opp til 95, noe som er tett på halogenglødepærer og de beste lysstoffrør.

 

Til alminnelige belysningsformål er det en god ide å kjøpe pærer som har en RA-verdi på minst 80.

 

Forventet levetid

Levetiden for en LED pære ligger ofte mellom 25.000 og 50.000 timer, men avhenger i høy grad av hvordan du behandler lysdioden. Høye temperaturer og kraftige strømbelastninger kan kraftig redusere levetiden for en lysdiode. Det kan også være veldig stor forskjell på lysdioders levetid og kvalitet fra en produsent til en annen. Det er derfor viktig at du er oppmerksom på de betingelser som skal overholdes, slik at du oppnår så lang levetider på dine LED pærer som mulig.

 

Dimbarhet

Lysdioder tenner øyeblikkelig og gir full lysstyrke fra starten. Ønsker du en LED pære som er beregnet til å kunne dimmes, skal du være oppmerksom på at den skal være spesielt designet til det. Flere LED pærer på markedet inneholder nemlig ikke den nødvendige elektronikken. Kikk derfor alltid på emballasjen, hvor det fremgår direkte om pæren kan dimmes eller ikke.

 

Det kan være tilfeller hvor din lysdimmer ikke virker sammen med dimbare LED-pærer. Dette kan eventuelt skyldes at din lysdimmer krever et bestemt forbruk (for eks. minimum 40 Watt) for å virke. Ved å erstatte dine spots/pærer med LED kommer forbruket ofte under det krevde forbruk (for eks. minimum 40 Watt) - og det kan derfor være nødvendig å skifte ut dimmeren din.

 

Utstrålingsvinkel

Dioder er best til å lage retningsbestemt lys. Lysdioder sender nemlig alt lyset fremover med spredningsvinkler fra 5-140°, mens de fleste alminnelige pærer utsender lys i alle retninger (360°). Derfor er LED pærer best til lamper, som sender lyset i én retning. F.eks. spots og lamper, som kun lyser nedover. For å kunne erstatte tradisjonelle runde pærer blir produsentene derfor nødt til å plassere lysdiodene så de stråler ut i forskjellige retninger, eller anvende vidvinklede dioder, som er noe dyrere enn alminnelige dioder.

 

Sokkel/Fatning

Det som bestemmer sokkelen/fatningen er naturligvis lampen. Altså om det er innebygget spot, lysstoffrør, stiftpærer, eller alminnelige kulepærer (E14 LED = liten sokkel, E27 LED = stor sokkel).

 

Hvordan får jeg lys som tilsvarer tradisjonelt lys fra glødepærer?

• Fargen bør være varm-hvit (2700-3000K i fargetemperatur) for å etterligne en glødepære best. 
I kontorlokaler kan man godt gå litt høyere opp i temperatur.

 

• Ra-verdien bør være 80 eller mer.

 

Velg den rette LED pæren 

1. LED pæren skal både ha den rette sokkelen og de rette dimensjonene for å passe til en bestemt lampe.
Det er ikke alle LED pærer som kan dimmes eller uproblematisk brukes i 12V systemer.

2. Lyset skal passe til både lampen og til lysets funksjon.
LED pærer er ofte velegnede som spots, fordi de har gode muligheter for å sende ut lyset som smale lysstråler.

3. Lyset skal være kraftig nok til formålet.
100W glødepærer kan ikke erstattes av lysdioder da de ikke gir tilstrekkelig med lys.

 

4. Velg lysdioder med god fargegjengivelse. Lyset fra hvite lysdioder kan være både varmt og kaldt.
Den beste fargegjengivelsen får du om fargegjengivelsesindex (Ra-index) er minst 80.

 

En LED pære gir ca. 8 ganger så mye lys pr. watt som en glødepære. For å finne ut av hvor mange watt en LED pære skal ha i forhold til en glødepære kan du bruke tommelfingerreglen ”1 til 8”. Det vil si at har du en lampe som krever en 35 watt glødepære, skal du bruke en 4 watt LED pære som erstatning (35w / 8 = ca. 4 w).

 

Glødepære LED pære

20-30 watt      3-4 watt

30-40 watt      5-6 watt

40-50 watt      6-8 watt

Kopirett © 2022 Lakuda (Org.nr: 913 439 279) Alle varemerker som nevnes i nettbutikken tilhører de respektive varemerkers eiere.